Manja slova Veća slova RSS
>

Poziv Savjeta Evrope: Portfolio kompetencija za demokratsku kulturu (CDC)

Poziv Savjeta Evrope: Portfolio kompetencija za demokratsku kulturu (CDC)
Datum objave: 05.07.2019 09:33 | Autor: Zavod za školstvo

Ispis Štampaj stranicu


Savjet Evrope upućuje poziv školama na svim nivoima obrazovanja da se registruju kao pilot škole u projektu Portfolio kompetencija za demokratsku kulturu. Osnovni preduslov za učešće u pilot projektu je razumijevanje dokumentacije i upitnika na engleskom jeziku. Naravno, sa učenicima će se raditi na maternjem jeziku.

Registracija je otvorena do 31. jula 2019. god. ali je poželjno da se registrujete što prije.

Šta je potrebno?
a) Pripremite se za pilot projekat tako što ćete pročitati instrukcije, odabrati odjeljenje i dobiti sve neophodne saglasnosti od uprave škole i roditelja.

b) Radi se sa odabranim odjeljenjem od početka školske godine sve do oktobra koristeći portfolio svake nedjelje, u skladu sa raspoloživim vremenom. Najbolje bi bilo da se aktivnosti neophodne za pilot projekat usaglase sa zahtjevima nastavnog programa. Portfolio se takođe može pilotirati na dobrovoljnoj osnovi kroz vannastavne aktivnosti.

c) Popunjavanjem on-line upitnika i dijeljenjem primjera realizovanih sa učenicima obezbijediće se povratna informacija, bez uključivanja ličnih podataka učenika. Sve dobijene informacije će biti strogo povjerljive i isključivo će biti korišćene u svrhu validacije I poboljšanja materijala za CDC Portfolio.

Ko se može uključiti?

Nastavnici svih predmeta na svim nivoima formalnog obrazovanja koji mogu da posvete sat vremena nedjeljno od početka školske godine do kraja oktobra 2019. god.

Koje su kompetencije za demokratsku kulturu?

Detalji vezani za Okvir referenci za demokratsku kulturu dostupni su na linku www.coe.int/competences  

Šta je CDC Portfolio?

a) CDC Portfolio je alat namijenjen podršci nastavnika i učenika/mladih ljudi u opisu,dokumentovanju I analizi razvoja kompetencija za demokratsku kulturu tokom vremenskog perioda.

Kada će materijal vezan za CDC Portfolio i proces pilotiranja biti dostupan?

b) CDC Portfolio i neophodni materjial su u izradi i biće spremni do kraja avgusta 2019. godine

Zašto se registrovati?

Registrovani nastavnici će materjial za CDC Portfolio, kao i instrukcije vezane za proces pilotiranja, dobiti na date e-mail adrese čim bude završen.

Registration form 
Access the registration form