Manja slova Veća slova RSS
>

Budućnost obrazovanja za održivi razvoj

Budućnost obrazovanja za održivi razvoj
Datum objave: 16.07.2018 12:25 | Autor: Zavod za skolstvo

Ispis Štampaj stranicu


Tehničko-konsultativni sastanak na temu “Budućnost obrazovanja za održivi razvoj“ u organizaciji UNESCO-a održan je 9. i 10. jula 2018. godine u Bangkoku.

Kao nastavak Dekade obrazovanja za održivi razvoj, nakon 2014. godine, UNESCO je pokrenuo Globalni akcioni program (GAP) o obrazovanju za održivi razvoj (2015-2019) na UNESCO-ovoj svjetskoj konferenciji o obrazovanju za održivi razvoj održanoj u Aichi-Nagoya u Japanu. Program je pokrenut s ciljem praćenja rezultata koji su ostvareni tokom Dekade obrazovanja za održivi razvoj, fokusirajući se na povećanje aktivnosti koje se odnose na obrazovne politike, obrazovne institucije, nastavnike, mlade i lokalne zajednice, što je i identifikovano kao pet prioritetnih područja za implementaciju.

Zavod za skolstvo

Kako se petogodišnji vremenski okvir GAP-a završava 2019. godine, u cilju definisanja strategije djelovanja za post-GAP-a, pripremljen je nacrt radnog dokumenta koji je razmatran na sastanku tokom radionica, radnih sastanaka i konsultacija. Ovaj sastanak je bio od izuzetnog značaja za zemlje članice UNESCO-a i pridružene članice koje su dale inpute za unapređenje obrazovanja za održivi razvoj. Revidirani nacrt dokumenta će se naknadno dostaviti Izvršnom odboru UNESCO-a i UN-u za odobravanje u 2019. godini.

Sastanku su prisustvovali nominovani predstavnici UNESCO-a i pridruženi članovi, predstavnici ministarstava obrazovanja i drugih ministarstva nadležnih za obrazovanje za održivi razvoj.

Crnu Goru je na ovom sastanku predstavljala Nevena Čabrilo, savjetnica u Zavodu za školstvo.

Sastanak je finansirala Vlada Japana.