Manja slova Veća slova RSS
>

Prvi sastanak Mediteranskog komiteta za obrazovanje za održivi razvoj i regionalna radionica održani na Kipru od 23-24. novembra

Prvi sastanak Mediteranskog komiteta za obrazovanje za održivi razvoj i regionalna radionica održani na Kipru od 23-24. novembra
Datum objave: 29.11.2017 12:45 | Autor: zavod za skolstvo

Ispis Štampaj stranicu


Prvi sastanak Mediteranskog komiteta za obrazovanje za održivi razvoj, održan u periodu od 23-24. novembra 2017. godine u Nikoziji na Kipru, istovremeno je uključio i regionalnu obuku za koordinatore zemalja za obrazovanje za održivi razvoj radi promovisanja i implementacije Mediteranske strategije za održivi razvoj i Akcionog plana.

Regionalna obuka i sastanak, kao nastavak Ministarske konferencije održane u decembru 2016. godine, imali su za cilj razmjenu iskustava u implementaciji Mediteranske strategije i Akcionog plana.

Sastanak je otvorio ministar prosvjete i kulture Kipra gdin Kostas Kadis, a izlagači i moderatori na sastanku bili su prof. Mihael Skulos, vođa tima za projekat „SWIM-Horizon 2020 SM“ i gđa Aravela Zahariu, profesorica na Pedagoškom insitutu na Kipru.

Sastanak je takođe bio prilika da se prezentuju inicijative i aktivnosti u oblasti obrazovanja za održivi razvoj zemalja učesnica, razmijene znanja i iskustva, promoviše regionalna saradnja i ostvari dogovor oko budućih zajedničkih planova i aktivnosti na promovisanju i implementaciji Strategije.

Pregled napretka sprovođenja Mediteranske strategije i Akcionog plana i sinergije sa drugim ključnim međunarodnim strategijama u oblasti obrazovanja za održivi razvoj (Agenda 2030 i UNECE strategije za održivi razvoj i sl.), kao i plan za nastavak aktivnosti, predstavili su članovi međunarodnih organizacija - gđa Miriam Terik iz UNESCO-a, gdin Igor Kitaev iz UNESCO kancelarije u Venciji, Žulijen le Telier iz kancelarije UN Environment/MAP, gdin Zal Lomtadze iz kancelarije UNECE-a, gdin Đuzepe Provanzano iz Sekretarijata Unije Mediterana i gđa Doa Kalifa iz Lige arapskih zemalja.

Sastanak je okupio predstavnike ministarstava prosvjete i životne sredine i institucija iz zemalja Mediteranskog regiona (Kipra, Malte, Maroka, Tunisa, Alžira, Libije, Egipta, Libana, Izraela, Grčke, Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Italije) koji su prezentovali nacionalne aktivnosti i inicijative u oblasti obrazovanja za održivi razvoj u formalnom i neformalnom obrazovanju.

Predstavnice Crne Gore na sastanku, nacionalni koordinator za obrazovanje za održivi razvoj u Zavodu za školstvo Nevena Čabrilo i Milena Roganović, koordinator za UNESCO mrežu pridruženih škola u Ministarstvu prosvjete, prezentovale su iskustvo Crne Gore u integrisanju obrazovanja za održivi razvoj u formalni obrazovni sistem, uključujući primjer međunarodnog projekta za unapređenje klimatskih akcija kroz izradu akcionih planova i 'whole- school' pristup u obrazovnim ustanovama koje su dio mreže pridruženih škola UNESCO-a.

Sastanak i obuku su organizovali Kiparski pedagoški institut i Ministarstvo obrazovanja i kulture Kipra u okviru EU regionalnog projekta „SWIM-Horizon 2020 mehanizam podrške“.

Mediteranska strategija za održivi razvoj (2016-2025) je usvojena u februaru 2016. godine na 19. zasijedanju članica Barselonske konvencije, kao rezultat participativnog pristupa vlada, obrazovnih institucija, nevladinih organizacija i međunarodnih organizacija zemalja, i ključna je regionalna strategija za ostvarenje ciljeva održivog razvoja. Ova strategija i akcioni plan imaju za cilj da podstaknu zemlje Mediteranskog regiona da rade na unapređenju obrazovnih sistema, partnerstava i regionalne saradnje u cilju prevazilaženja izazova uspješne implementacije obrazovanja za održivi razvoj.