Manja slova Veća slova RSS
>

INFORMACIONA I MEDIJSKA PISMENOST ‒ POČETNA RADIONICA

INFORMACIONA I MEDIJSKA PISMENOST ‒ POČETNA RADIONICA
Datum objave: 27.04.2015 11:50 | Autor: Zavod za skolstvo

Ispis Štampaj stranicu


Jednodnevna radionica „Informaciona i medijska pismenost u biblioteci i školi“ održana je u NBCG „Đurđe Crnojević“. Radionica je dio projekta UNESCO Participacija 2014/2015 „Informaciona i medijska pismenost (IMP) – strategija i edukacija“ koji tokom ove godine realizuje Nacionalna biblioteka, u saradnji sa Ministarstvom kulture, Ministarstvom za informacionog društvo i telekomunikacije, Zavodom za školstvo i NVO Biblioteka Plus.

Radionicu je vodila prof. dr Gordana Stokić Simončić, šef Katedre za bibliotekarstvo i informatiku Filološkog fakulteta u Beogradu, a polaznici su bili odabrani bibliotekari gradskih i školskih biblioteka iz devet crnogorskih gradova: Pljevlja, Berana, Mojkovca, Nikšića, Podgorice, Cetinja, Kotora, Herceg Novog i Bara. To je, ujedno, posebna prilika za usavršavanje i profesionalni razvoj školskih bibliotekara, koji u okviru ovog projekta dobijaju mogućnost da u svoju praksu unose inovacije i usklađuju je sa potrebama savremenog društva.

Pored 14 polaznika – aktivnih učesnika, radionicu su pratile predstavnice institucija koje sa Nacionalnom bibliotekom sarađuju u ovom projektu: dr Dušanka Popović i Danijela Đilas iz Zavoda za školstvo i Vanja Lazarević, savjetnik u Ministarstvu za informaciono društvo i telekomunikacije, kao i bibliotekari Nacionalne biblioteke: Vesna Vučković, Irena Đurković i Jovan Katnić.

Učesnici su dobili dio odabrane literature i priliku da se upoznaju sa konceptom i važnošću informacione i medijske pismenosti u savremenom svijetu i ekonomiji znanja. Takođe, kroz diskusiju su sagledali praktične mogućnosti da znanja o tome promovišu u ustanovama i lokalnim sredinama iz kojih dolaze.