Мања слова Већа слова РСС

СТРАТЕШКО ПИЛОТИРАЊЕ „Развој предузетничког друштва на Западном Балкану и Турској – подршка Центру за развој предузетничких компетенција за земље Југоисточне Европе (СЕЕЦЕЛ)“

 

Завода за школство је у овиру сарадње и уз финансијку подршку Центра за развој предузетничких компетенција за земље Југоисточне Европе (СЕЕЦЕЛ) из Загреба потписао споразум о реализацији једногодишњег пилот пројекта “Развој предузетничког друштва на Западном Балкану и Турској” у циљу унапређивања имплементације предузетничког учења у основним школама и гимназијама.          

Црногорски образовни систем у великој мјери подржава развијање система цјеложивотног учења у коме предузетништво као кључна компетенција сваког појединца игра изузетно значајну улогу.

Велику подршку нашим напорима представља сарадња са Регионалним центаром за развој предузетничких компетенција за земље Југоисточне Европе (СЕЕЦЕЛ). Током развијања система цјеложивотног предузетничког учења у коме је предузетништво кључна компетенција великим дијелом смо се ослањали на искустав пилот пројекта „Предузетна школа“ којим су биле обухваћене четири основне школе из Црне Горе. Ширење пројекта укључивањем четири нове основне школе и гимназије, два нова факултета и Завода за школство представља значајан подстрек и потврду нашем опредјељењу да наставимо са овим активностима.

У оквиру реализације пилот пројекта СТРАТЕШКО ПИЛОТИРАЊЕ „Развој предузетничког друштва на Западном Балкану и Турској – подршка Центру за развој предузетничких компетенција за земље Југоисточне Европе (СЕЕЦЕЛ)“ Завод за школство, уз финансијску и стручну подршку СЕЦЕЕЛ, унапређује рад на развијању система цјеложивотног предузетничког учења гдје је предузетништво укључено као кључна компетенција кроз комплетан курикулум. Кроз овај пројекат Завод за школство ће реализовати обуку наставника за пилот школе, размјењивати искуства И примјере добре праксе и развијати дидактички материал за наставнике. 

У пројекат је поред Завода за школство укључено 8 основних школа (ОШ „Србија“, Бар; ОШ „Сутјеска“, Подгорица; ОШ „Милија Никчевић“, Кличево; ОШ „Његош, Котор; ОШ „Вељко Дробњаковић“, Рисан; ОШ “Анто Ђедовић“, Бар; ОШ „Октоих, Подгорица; ОШ „Лука Симоновић“, Никшић), четири гимназије (Гимназија „Петар И Петровић Његош“, Даниловград; Гимназија „Котор“, Котор; Гимназија „Стојан Церовић”, Никшић; Средња мјешовита скола “Бећо Башић”, Плав) и два универзитета (Факултет за хуманистичке студије и Факултет за прехрамбену технологију и безбиједност хране, Универзитет Доња Горица и Филозофски факултет у Никшићу, Студијски програм за енглески језик и книжевност и Студијски програм за образовање учитеља, Универзитет Црна Гора).

Координаторка пројекта Невена Чабрило