Manja slova Veća slova RSS
1.  Kompleksnost prostora
6.  Pejzaž
7.  Naselja

PRIMJERI DOBRE PRAKSE

OBJEKTI IZGRAĐENI U DOBA KRALJA NIKOLE I PETROVIĆA

OŠ „OLGA GOLOVIĆ", Nikšić

Nastavnica Snježana Bošković, učenice Darija Radulović i Ksenija Joksović IX1U realizaciji projekta R.A.V.E. SPACE Podizanje svijeti o vrijednosti prostora kroz proces obrazovanja učestvovalo je devet institucija iz 5 zemalja (Grčka, Italija, Poljska, Crna Gora i Slovenija). Cilj projekta je bio da se kroz obrazovni proces prodube znanja o održivom razvoju i prostornom planiranju. Implementacija ovog projekta u osnovnim i srednjim školama učenicima nudi znanja koja će im omogućiti učešće u procesima odlučivanja i sistemskom planiranju. 

Predmetni program za izborni predmet Vrednovanje prostora (VIII ili IX razred) nastao je kao rezultat učešća Zavoda za školstvo u RAVE Space projektu (Podizanje svijesti o vrijednosti prostora) u okviru INTERREG III B CADSES programa.

Obuka nastavnika predstavlja najvažniji preduslov njegove uspješne realizacije. Program obuke omogućava unapređenje obrazovanja u oblasti tema prostornog planiranja i prostornog održivog razvoja, koje su do sada bile malo ili fragmentarno zastupljene u obrazovnom sistemu, a u savremenom društvu se sve više ukazuje potreba za njima. Takođe, sprovođenje obuke omogućava integraciju multidisciplinarnih znanja i vještina (i kod nastavnika i kod učenika) u jedan sveobuhvatan sistem znanja o prostoru kao resursu, sa aspekta održivog razvoja.

Tokom obuke nastavnika za vrednovanje prostora kroz obrazovni proces realizovana su četiri seminara za nastavnike osnovnih škola (74 nastavnika), jedan seminar za nastavnike gimnazija (20 nastavnika) i okrugli sto za 25 direktora osnovnih škola.

Namjera ovih seminara je bila da se nastavnici upoznaju sa predloženom metodologijom rada i razvijenim nastavnim sredstvima uključujući i video materijal. Takođe, nastavnicima je ukazano na mogućnost primjene metodologije prilikom realizacije otvorenog dijela kurikuluma i srodnih tema u postojećim predmetnim programima.

Tokom projekta odštampan je priručnik za nastavnike, prilagođen video-materijal i propagandni materijal.

Priručnik za nastavnike Obrazovanjem do vrednovanja prostora (250 primjeraka) se sastoji iz tri dijela: metodološka uputstva, pripreme nastavnika za nastavu i radne listovi za učenike.

Video-materijal (serijal od 12 epizoda u trajanju od 30 minuta) je preveden sa engleskog na crnogorski jezik i za svaku školu napravljen komplet od 12 DVD. Zahvaljujući saradnji Zavoda za školstvo i Ministarstva za zaštitu životne sredine filmovi su prikazani u okviru Obrazovnog programa RTCG.


Serijal pokriva sledeće tematske cjeline: kompleksnost prostora, održivi razvoj, nacionalno blago, spomenici, kulturna baština, pejzaži, naselja, biodiverzitet, radni prostor, grad, transport i upravljanje prostorom.


Urađen je poster (300 primjeraka) i Brošura za škole i učenike.

 

 

Koordinatorka projekta

Nevena čabrilo, samostalna savjetnica

 

+382 20 408 939
nevena.cabrilo@zzs.gov.me