Manja slova Veća slova RSSU okviru Međunarodne razvojne saradnje – bilateralna tehnička pomoć Republike Slovenije, Zavod za školstvo realizuje Projekat STUDIJSKE POSJETE – Razmjena iskustava i primjera dobre prakse među obrazovnim sistemima Republike Slovenije i Crne Gore.

Projekat je osmišljen sa ciljem jačanja administrativnih kapaciteta zaposlenih u Zavodu i školama u Crnoj Gori i zaposlenih u srodnim institucijama u Republici Sloveniji.

U periodu od 19. do 23. aprila 2011. godine realizovana je I faza Projekta koja je podrazumijevala studijsku posjetu crnogorske delegacije – predstavnika Zavoda za školstvo, institucijama iz oblasti obrazovanja u Republici Sloveniji, sa ciljem razmjene iskustava u okviru više programskih zadataka: praćenje, analiza i razvoj obrazovnog sistema; koncept maturskog i stručnog ispita; mjere neophodne za razvoj pojedinih nivoa obrazovanja, primjena novih nastavnih tehnologija; realizacija nastave izbornih predmeta; eksterno utvrđivanje kvaliteta obrazovno-vaspitnog rada; sistem kontinuiranog profesionalnog razvoja nastavnika; programi obuke za nastavnike, direktore i stručne saradnike.

Predstavnici Zavoda za školstvo u studijskoj posjeti Republici Sloveniji bili su: mr Radoslav Milošević Atos, pom. direktora Zavoda za školstvo, Sektor za unapređivanje obrazovanja; Radoje Novović, samostalni savjetnik, rukovodilac Odsjeka za istraživanje i razvoj obrazovnog sistema; mr Vesna Bulatović, samostalna savjetnica, Odsjek za utvrđivanje kvaliteta; Nermin Hajdarpašić, samostalni savjetnik, Odsjek za utvrđivanje kvaliteta i Nađa Luteršek, samostalna savjetnica u Odsjeku za kontinuirani profesionalni razvoj.

Zavod za skolstvo    Zavod za skolstvo   

Crnogorska delegacija je u toku petodnevne studijske posjete obišla više institucija iz oblasti obrazovanja – Ministarstvo za školstvo i sport; Zavod za školstvo Republike Slovenije; „Đački dom Ivana Cankara“ u Ljubljani; Školu za direktore Predoslje;Osnovnu školu i vrtić Orehek, Opština Kranj; Gimnaziju Poljane, Škofijsku klasičnu gimnaziju Šentvid  i Omladinski hostel u Ljubljani – i razmjenila iskustva sa velikim brojem kolega iz Slovenije.

Zavod za skolstvo


Druga faza Projekta podrazumijevala je uzvratnu posjetu slovenačke delegacije crnogorskim institucijama obrazovanja. Realizovana je od 24. do 26. oktobra 2011. godine.


Zavod za skolstvo

Zavod za školstvo Crne Gore su posjetili Vladimir Milekšič, pomoćnik direktora Zavoda za školstvo Republike Slovenije i Igor Prodnik, sekretar u službi za međunarodnu saradnju u Ministarstvu prosvjete i sporta Republike Slovenije.


Zavod za skolstvo

Predstavnici slovenačke delegacije su u Zavodu za školstvo predstavili svoj obrazovni sistem i razgovarali sa predstavnicima crnogorskih obrazovnih institucija o različitim pitanjima iz oblasti obrazovanja. Sastanku je prisustvovao veliki broj direktora/ki osnovnih škola i gimnazija, predstavnici Ministarstva prosvjete i sporta, Centra za stručno obrazovanje, Zavoda za udžbenike, predstavnik Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, predstavnici NVO i međunarodnih organizacija, kao i zaposleni u Zavodu za školstvo Crne Gore.

Zavod za skolstvo

Predstavnici slovenačke delegacije su tokom ove posjete obišli predškolsku ustanovu „Suncokrili“, Osnovnu školu „Pavle Rovinski“ i Gimnaziju „Slobodan Škerović“.

Ovakvi i slični projekti značajno doprinose umrežavanju i podsticanju izgradnje kapaciteta, širenju saradnje između srodnih institucija iz država regiona i šire.