Мања слова Већа слова РСС

Школа у природи је облик васпитно-образовног рада који може код ученика да подстакне и побуди интересовање за сазнањем, развије способност посматрања, опажања, размишљања и закључивања о различитим појавама, догађајима и процесима. Реализује се ван школског простора у трајању од три дана. Њена основна васпитно-образовна вриједност је што непосредним запажањем и потпуним доживљајем стварности ученицима омогућава стицање потпунијих, трајнијих и дубљих знања.

Школа у природи пружа ученицима изванредну могућност да упознају своју земљу, њену историју, културно-историјске споменике и природне љепоте. Цјелокупан програм Школа у природи „Цетиње-једна прича“ представља скуп васпитно-образовних активности које заступају властиту традицију и културу и пружају могућност да се изрази вриједносни систем друштва, покажу мјерила и свјетоназори у односу на сопствену државу.

Комплетан програм је мултидисциплинаран и састоји се из три сегмента:
а) културно-историјског
б) еколошког
ц) забавно-рекреативног

Овај програм има за циљ да ученике упозна са историјом, културом и традицијом Црне Горе на мјесту гдје су оне настајале, и да код њих развије свијест о националном, културном, језичком и вјерском идентитету и осјећај припадности заједници. Кроз овај програм ученици се, такође, упознају и са разноврсношћу екосистема два Национална парка (Ловћен и Скадарско језеро). Учење кроз игру, у великој природној лабораторији, продубљује еколошку свијест наших ученика, развија љубав према природи, приближава Црне Горе као еколошку државу и објаснити потребу одрживог развоја.

Посјета историјским и културним знаменитостима (двор краља Николе, Биљарда и манастир св. Петра Цетињског) са осмишљеним предавањима адекватним узрасту ученика, обилазак осталих значајних културно-историјских споменика: Влашка црква, црква на Ћипуру, Данилов маузолеј на Орловом кршу, позориште Зетски Дом, Плави дворац, Владин дом, музеј новца, дипломатска посланства, затим обилазак прве штампарије на Балкану, обилазак Дјевојачког института и Његошевог маузолеја на Ловћену, обилазак Ријеке Црнојевића су активности које се, између осталих, реализују у оквиру програма Школа у природи „Цетиње-једна прича“.

Пројекат се први пут реализовао на основу потписаног Споразума кроз пилот пројекат за 12 школа (934 ученика 7-ог разреда) у априлу и мају 2014. године. који је показао оправданост овог пројекта кроз повратне информације на основу анкета ученика, родитеља и наставника и кроз непосредну комуникацију са руководиоцима васпитно образовних установа.

Узимајући у обзир резултате пилот пројекта, пројекат је исте године спроведен у још 136 основних школа за ученика 7.разреда (7. 193 ученика) свих основних школа.

Дакле, укупно образовне активности овог пројекта су похађала 7. 193 ученика и 934 у пилот активностима

Током 2015. године сви ученици 7. разреда су били обухваћени програмомј, односно 7428 ученика (у овај број укључено јос 614 ученика који це реализовати програм до Нове године).

Сваки ученик је добио публикацију Цетиње једна прича која је одштампана за те потребе у тиражу од 16000 примјерака. Поред тога учениоци добијају мајице, радни материјал, пропагандни материјал и приогодне поклоне.

У пројекту учествује Завод за школство, док пројекат подржавају Министарство просвјете, Министарство културе, Национални паркови Црне Горе и Пријестоница Цетиње. Реализатор пројекта је ЈУ Ловћен-Бечићи, Цетиње.ПРОГРАМ РАДА

Тродневни аранжман ЈУ Одмаралиште Ловћен-Бечићи

ЧАС ИСТОРИЈЕ У ПРИЈЕСТОНИЦИ

1. ДАН

Окупљање групе у раним јутарњим часовима и полазак за Цетиње – град музеј, вјековну пријестоницу Црне Горе и исходиште њене духовности и државности.
10:00х – 11:30х Долазак на Цетиње, обилазак Цетињског Манастира, посјета Биљарди и рељефу Црне Горе, који се налази у посебном павиљону смјештеном у дворишту Биљарде;
12:00х – 12:30х Долазак и смјештај групе у одмаралишту на Ивановим Коритима – Ловћен;
13:00х – 13:30х Ручак;
15:00х – 18:00х Шетња до извора, посјета Информативном центру НП „Ловћен“, обилазак споменика Династије Петровић – Његош. Посјета Маузолеју на Ловћену.
19:00х – 19:30х Вечера;
20:30х – 22:30х Вријеме предвиђено за дискотеку (такмичење у караокама, забава са аниматорима)2. ДАН

08:15х – 09:00х Доручак;
09:30х – 12:30х Наставак посјете Пријестоници Цетиње, обилазак Двора Краља Николе и Владиног дома, у којем се данас налази историјски музеј који посједује 1430 експоната.
Остатак времена је предвиђен за шетњу и упознавање са историјским језгром града и његовим културно-историјским знаменитостима (Влашка Црква, Дворска црква на Ћипуру, споменик Ловћенска Вила, Зграде бивших посланстава, галерија умјетности Дадо Ђурић, Краљевско позориште Зетски дом, Предсједничка резиденција, итд...);
13:00х – 13:30х Повратак у одмаралиште,
13:30х – 14:00х Ручак;
15:00х – 18:00х Вријеме предвиђено за спорт и рекреацију на игралиштима у близини одмаралишта.
Такмичење у квизу „Упознај Пријестоницу“ у организацији аниматора;
19:00х – 19:30х Вечера;
20:30х – 22:30х Вријеме предвиђено за дискотеку (избор за мисс/-тера, забава са аниматорима);

3. ДАН

07:45х – 08:15х Доручак. Након доручка одјава групе из одмаралишта;
09:00х – 11:00х Долазак на Ријеку Црнојевића, омиљену дестинацију излетника који желе да открију скривене кутке Црне Горе у којима се још може осјетити дух прошлих времена. Посјета остацима Црнојевића штампарији на Ободу, остатак времена предвиђен за шетњу и упознавање са биљним и животињским свијетом Скадарског језера.

11:00х – Повратак кући