Мања слова Већа слова РСС

Побољшање вјештина и знања кроз интеграцију система средњег стручног образовања за Плави развој и развој туризма „Блуе СКИЛЛС (Плаве вјештине)“

 

Блуе СКИЛЛС је седмомјесечни пројекат у који је укључено 7 партнера из Јадранске регије. Лидер на пројекту је ИНФОРМЕСТ – Регионалана развојна агенција (ИТ), Регион Абруцо – одјељење за предсједништво и односе са Европом (ИТ), Марцхе Регион – Одјељење за продуктивне активности, запошљавање, туризам, културу и интернационализацију (ИТ), Завод за школство (МНЕ), Министарство образовања, науке, културе и спорта Херцеговачко-неретванског кантона (БиХ), Агенција за развој Задарске жупаније ЗАДРА НОВА (ХР), Локална економско-развојна агенција АУЛЕДА (АЛ).

 

Општи циљ Блуе СКИЛЛС пројекта је јачање интеграције образовних система и стручног образовања (ВЕТ) у јадранској области кроз усклађивање различитих образовних програма и система стручног образовања, нарочито у погледу механизама за признавање вјештина. Реализација Пројекта се заснива на искуствима која су стечена током спровођења КЕПАСС и ДЕЛМВЕТ пројеката.

 

Циљ је, дакле, да се почне од побољшања процеса обуке у оквиру општег и стручног образовања ради пружања подршке развоју и иновацијама у стратешким секторима макро-регионалне стратегије. Стратегија Пројекта је да олакша везе између образовног и производног сектора наутичких и поморских технологија и туризма, који представљају два од четири стуба ЕУСАИР стратегије.

 

Специфични циљеви Пројекта су:

1)      промоција студије изводљивости о усклађивању система општег и стручног образовања у Јадранско-јонском макрорегиону;

2)      стварање синергије међу КЕПАСС и ДЕЛМВЕТ пројектним партнерима у циљу проширења постојец́е мреже школа и центара за стручно образовање и преношења добрих пракси и резултата из претходних пројеката;

3)      подршка мобилности знања и стварању каријерних путања;

4)      валоризација претходних иницијатива проширивањем циљних група, укључујуц́и техничке и стручне институције, приватни сектор и креаторе политике.

Поред пројектних партнера у пројекат је укључено 14 школа из стратешких сектора поморство и туризам са укупно 28 наставника који ће бити обучени по усклађеним и прихваћеним модулима за Јадранску регију, што ће олакшати будућу размјену средњошколаца.

 

Координаторка пројекта

Невена Чабрило