Мања слова Већа слова РСС
ЦРНОГОРСКО-ЊЕМАЧКИ ОМЛАДИНСКИ КАМП »КОТОР 2012«

Сусрети омладине у Црној Гори

НОСИОЦИ ПРОЈЕКТА: Министарство просвјете и спорта и Завод за школство заједно са Министарством одбране, Народним савезом за бригу о њемачким ратним гробљима из СР Њемачке, и уз сарадњу са Филозофским факултетом и другим актерима реализовали су ЦРНОГОРСКО-ЊЕМАЧКИ ОМЛАДИНСКИ КАМП – КОТОР 2012 у периоду од 26. августа до 2. септембра 2012. Године. Учесници кампа су били смјештени у Дому ученика и студената „Спасић – Машера“ – Котор.

НАСТАНАК ПРОЈЕКТА: Црногорско-њемачки споразум о ратним гробљима који су 9. августа 2011. године, потписали савезни министар вањских послова СР Њемачке Гидо Вестервеле и министар вањских послова Црне Горе Милан Роћен, омогућили су реализацију првог ЦРНОГОРСКО-ЊЕМАЧКОГ ОМЛАДИНСКОГ КАМПА – ПЛУЖИНЕ 2011. Захваљујући томе, студенти из Савезне Републике Њемачке имали су прилику да први пут послије скоро 70 година, дођу на помирење над гробовима и обиђу Меморијални комплекс у Долима у Пиви.

Пројекат ЦРНОГОРСКО-ЊЕМАЧКИ ОМЛАДИНСКИ КАМП – КОТОР 2012, је успјешно реализован по други пут у Црној Гори на задовољство представника обје земље о чему говоре утисци учесника и повратне информације од свих учесника који са нескривеним комплиментима говоре о квалитету реализације пројекта.

 

 Завод за сколство            Завод за сколство          Завод за сколство

ОТВАРАЊЕ КАМПА: Камп је свечано отворен 26. септембра. Добродошлицу учесницима од стране представника Министарстава просвјете и спорта пожелио је Радослав Милошевић Атос, координатор пројекта; Министарства одбране - Маринко Алексић, потпуковник; Општине Котор - Ненад Радуновић, секретар Секретаријата за културу и друштвене дјелатности општине Котор; и представник Народног савеза за бригу о њемачким ратним гробљима Томас Шротер – вођа њемачке групе.


УПОЗНАВАЊЕ КУЛТУРЕ И ТРАДИЦИЈЕ ЦРНЕ ГОРЕ: Студенти су обишли которски Стари град и тврђаву, Маузолеј на Ловћену, Свети Стефан и Манастир Режевиће, затим Стари град и његове сакралне објекте у Будви. Учесници кампа су посјетили Споменик партизану борцу и Амбасаду Савезне Републике Њемачке у Подгорици када се учесницима придружио Др Мартин Лумитз - подпредśедник Народног савеза за бригу о њемачким ратним гробљима Баден-Wüрттемберг из СР Њемачке.

ЈЕЗИЧКИ КУРС: Скоро сваког дана, након доручка реализован је Језички курс за омладинце. Њемачки учесници су научили бројне изразе на црногорском језику као и неке забавне пјесме које славе Црну Гору. 'Монтенегро, Монтенегро' пјевало се заједно током сваке вожње као и на Вечери нација. Наравно, студенти су пјевали заједно и њемачке забавне мелодије. За реализацију курса задужене су биле професорице њемачког језика Андреа Чађеновић и Александра Зечевић.

ЧАС ИСТОРИЈЕ: ЧАС ИСТОРИЈЕ РАДОВАНА ПОПОВИЋА, историчара и помоћника директора, Сектор за наставу из Завода за ��колство, под називом „ИСТИНОМ ДО ПОМИРЕЊА“, оставио је велики утисак на све студенте, нарочито њемачке који су на крају кампа приликом сумирања утисака, предложили да се умјесто једног часа историје обезбиједи више часова историје уз прилагођене панел дискусије у наредним камповима. Црногорски студенти су изразили жељу и очекивање да им њемачка страна кроз неки од међународних кампова или неки други начин организује посјету концентрационим логорима у Њемачкој.

ВЕЧЕ НАЦИЈА: Посебан дио програма било је ВЕЧЕ НАЦИЈА на којем су студенти обје земље представили своје земље отпјевали своје химне, представили своје заставе и национални грб, представили карактеристична културна обиљежја и специфичности градова из којих долазе. Црногорска страна је представила, између осталог, и своје националне производе као што су приганице с медом, пршут, сир. У оквиру своје презентације, њемачки студенти су организовали и кратку драмску представу.

ВЈЕЖБЕ ИЗ ОРИЈЕНТАЦИЈЕ: На Ивановим коритима представници Министарства одбране, организовали су обуку студената из оријентације и коришћења азимута. Осим тога Министарство одбране је обезбиједило стални аутобус и све потребне трансфере у току трајања кампа.

СТУДЕНТИ: Осам студената Филозофског факултета из Никшића, Одсјек за њемачки језик и књижевност: Амијан Шахман, Стефан Анђелић, Един Скендеровић, Горица Харовић, Маријана Мугоша, Милица Пуровић, Марина Нововић, Тамара Поповић, и десет њемачких студената: Фабиан Сцхwарз, Дариа Нöртхен, Роберт Wицхтендахл, Флеур Пасцхе, Луиселотте Пасцхе, Царола Стоппер, Царстен Јепсен, Маике Зорн, Франзиска Адлунг, Сопхие Кнöтзсцх.

СПОМЕН ЧАС: Уз максималну сензибилност организатора према домицилном становништву, односу према невиним жртвама људи из пивских села: ђеци, женама и мушкарацима сурово ликвидираним 7. јуна 1943. године у Долима, детаљно је припремана и организована пригодна Церемонија 31. августа на Меморијалном комплексу у Долима. Сценарио Церемоније је реализован са максималним пијететом у духу свечаности највишег државног ранга у чему су студенти одиграли централну улогу и извели пригодан рецитал. На СПОМЕН ЧАСУ се у име Министарства просвјете обратио Радослав Милошевић Атос, у име Министарства одбране мајор Радивоје Радовић, у име Општине Плужине Миленко Мићановић – директор Центра за културу, у име СР Њемачке - Мартин Лумитз. Том приликом су црногорски и њемачки студенти изразили своје утиске о догађају и мисији Кампа.

ФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКТА: Њемачка страна је финансирала смјештај и исхрану за све учеснике. Министарство образовања и спорта обезбиједило је израду пројекта и средства за координацију кампа, предаваче и водича те пригодне црногорске сувенире. Министарство одбране обезбиједило је све трансфере и обуку у оријентацији. Завод за школство је обезбиједио координатора, техничку опрему и потрошни материјал за језички курс.
ПОДРШКА ПРОЈЕКТУ: Народни Музеј Црне Горе, Национални Паркови Црне Горе (Национални парк Ловћен), Туристичка организација Котора, Дирекција за уређење и изградњу Котора, Туристицка организација Цетиња ослободили су учеснике плаћања свих такси и улазница.
РЕЦИПРОЦИТЕТ: У више наврата црногорска страна је изразила очекивања да се у оквиру бројних кампова које под истим мотом организује њемачка страна омогући учешће већем броју црногорских студената. На такву иницијативу Министарства просвјете и спорта, ове су године на приједлог Филозофског факултета у Никшићу, на Међународни омладински камп у Баден-Wüрттемберг, Карлсрухе, Њемачка, 3-17.августа 2012. године, на позив Народног савеза за бригу о њемачким ратним гробљима из СР Њемачке, учествовали црногорски студенти Илда Рамусовић и Селмир Шаботић.
МЕДИЈСКА ПРОМОЦИЈА ДОГАЂАЈА:
Медији су благовремено обавијештени у сусрет догађају и неки су од њих објавили најаве. Радио Котор је у два наврата прије почетка и у току Кампа интервјуисао учеснике и објавио текст са фотографијом на свом сајту:
хттп://радиокотор.инфо/мн/индеx.пхп?оптион=цом_цонтент&таск=виеw&ид=14379&Итемид=1
Све фотографије, клипови обједињени су на 2 ДВД и дистрибуирани свим учесницима пројекта приликом затварања Кампа.

ДОПРИНОС КАМПА: Програм Кампа са посебним акцентом на СПОМЕН ЧАС на Меморијалном Комплексу у Долима: полагање цвијећа, поклоњење и извињење недужним жртвама, говори учесника, утисци студената и рецитал су заједно дали значајан допринос раду за мир и помирење над гробовима чиме је мисија омладинског кампа у потпуности остварена. То је још један скроман допринос омладине Црне Горе и СР Њемачке јачању црногорско-њемачких односа.

ОДАБРАНИ ИЗВОДИ:
Час историје ИСТИНОМ ДО ПОМИРЕЊА. Радован Поповић: ... „Временска дистанца данас омогућава да тражимо вишеслојност о догађајима из Другог свјетског рата. Познато је да већину литературе везане за тај догађај чини политичка и војна историја. Да би дошло до „помирења изнад гробова“ у историографији се морају афирмисати и примјери из свакодневног живота, положај жена и дјеце, културни живот, одјеци рата у књижевности и у осталим умјетностима, љубав у ратним условима и др. Уосталом, свако има право на гроб као хришћанску и цивилизацијску тековину, док је споменик израз идеолошке или политичке пројекције.“ ....

Говор мајора Радивоја Радовића на СПОМЕН ЧАСУ У ДОЛИМА, Благојевићи, ПИВА: ... „Данас смо се скупили овдје да се поклонимо овим невиним жртвама јер нас ове и сличне жртве опомињу да се рат никад више не догоди. Желим да сви са овог мјеста понесу поруку мира у своје крајеве и да је као пожар прошире са жељом да расте и да траје, како се нешто слично никад више не би поновило и да кажемо НЕ рату, НЕ мржњи, НЕ фанатизму и да кажемо ДА толеранцији, ДА љубави, ДА разуму.” ...

Говор Мартина Лунитза - представника Савеза за бригу о њемачким ратним гробљима на СПОМЕН ЧАСУ У ДОЛИМА, Благојевићи, ПИВА
...“ Након првог сусрета њемачких и црногорских младих људи прошле године, и ове године се опет организује сусрет омладине са учесницима из Њемачке и Црне Горе. И по други пут стоји група младих људи обје нације код споменика у Долима, гдје је око 500 људи: жена, дјеце и одраслих мушкараца пало као жртве фашистичког терора.
Ми знамо колико велику патњу су њемачке трупе нанијеле становништву ваше земље у другом свјетском рату. Посебно су војници СС дивизије „Принц Еуген“ оставили за собом крвави траг уништења и разарања на путу преко Балкана. За све акције и нападе партизана, приликом којих би били убијени њемачки војници, слиједила би стравична одмазда над цивилима, и спаљивана су читава села.
Дуго је требало, скоро седамдесет година, да млади људи из Њемачке додју одје, и да се заједно са вама сјећају догадјаја и мртвих људи. Ипак дуго времена околности нијесу дозвољавале окупљања ове врсте.“...

Говор Радослава Милошевића Атоса - представника Министарства просвјете и спорта и Завода за школство на СПОМЕН ЧАСУ У ДОЛИМА, Благојевићи, ПИВА
...“Млади из двије земље ПОРУЧУЈУ свима да рат више никада не смије да се догоди. Студенти Црне Горе и Њемачке положише данас цвијеће на гробове недужних жртава, овђе на Меморијалном комплексу у Долима, ремек-дјелу вајара Луке Томановића. Прошлост не смијемо да заборавимо, нити да се њоме не заробимо.“....

Изјаве студената

Стефан Анђелић: За мене је камп био јако едукативан. Наше дружење ми је помогло да проширим своје знање из њемачког језика. На кампу су се сусреле двије културе које су некад ратовале а сада јака пријатељства склапају. Драго ми је што Њемци осјећају дужност да се поклоне недужним цивилима који су страдали под терором њихових предака. Ми смо нашим пријатељима из Њемачке представили нашу земљу најбоље што смо могли и показали један дио наше славне историје.


Маријана Мугоша: Овај камп ми је, као и другима, донио много лијепа искуства и сјећања. Кроз игру и забаву смо научили много тога, почевши од историје Црне Горе до учења Њемаца како да траже пиво у ресторану. Допало ми се то што је овај камп, прије свега био едукативног и забавног карактера. Показали смо нашим пријатељима Њемцима чиме све обилује Црна Гора, и гледали њихова одушевљена лица, али смо им такође доказали да су Црногорци један јако пријатан и дружељубив народ, што се многима од њих допало. Све у свему, ова неђеља дана проведена у Котору ми је донијела нова размишљања, научила ме неким историјским подацима и утемељила мишљење да рата више неће бити.

мр Радослав Милошевић Атос, главни координатор пројекта