Manja slova Veća slova RSS
>

Organizacija rada opšteg srednjeg obrazovanja – maturski ispit

Organizacija rada opšteg srednjeg obrazovanja – maturski ispit
Datum objave: 11.03.2020 10:59 | Autor: Zavod za skolstvo

Ispis Štampaj stranicu


Nacionalni savjet za obrazovanje je na prijedlog Zavoda za školstvo usvojio dopunjene uslove za organizaciju rada gimnazija. Prijedlog je urađen na osnovu analize kurikuluma opšte gimnazije i specijalističkih odjeljenja filološke i matematičke gimnazije, a radi ujednačavanja zahtjeva maturskog ispita.

Unapređena organizacija rada predviđa sljedeće:

1. Testovi za maturski ispit u dijelu obaveznih predmeta (Crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost, Engleski jezik i Matematika) i ostalih predmeta koje biraju učenici je istovjetan za sve vrste opšteg srednjeg obrazovanja i važiće za opštu gimnaziju, specijalizovana odjeljenja filološke i matematičke gimnazije.

2. Drugi strani jezik u filološkim i matematičkim odjeljenjima će se polagati kao drugi strani jezik u opštoj gimnaziji.

3. Za predmete Biologija, Fizika i Hemija maturski standard je na niovu standarda predmeta i iznosi 274 časova.

4. Za dva predmeta u filološkom odjeljenju opšte gimnazije: Crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i Književnost, važiće test iz predmeta Crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost za opštu gimnaziju.

5. Fond izbornih predmeta za dopunu matuskog standarda za predmete Psihologija, Sociologija, Latinski jezik i Geografija se od školske 2020/21. godine smanjuje sa 3 na 2 časa nedeljno.

6. U odjeljenju matematičke gimnazije, za predmet Informatika, odnosno Računarstvo i informatika, predvidjeti maturski standard od 140 časova.

7. Za predmet Filozofija, za dopunu maturskog standarda, učenici biraju jedan predmet, Logiku ili Etiku.