Manja slova Veća slova RSS
>

Okrugli sto - „Zapažanja o vladanju učenika“

Okrugli sto - „Zapažanja o vladanju učenika“
Datum objave: 26.09.2019 09:00 | Autor: Zavod za skolstvo

Ispis Štampaj stranicu


Zavod za školstvo je u okviru svog programa rada i realizacije programa „Moje vrijednosti i vrline“, koji se sprovodi u saradnji sa UNICEF-om Crna Gora, 25. septembra 2019. organizovao okrugli sto na temu vođenja nove pedagoške dokumentacije, u dijelu – Zapažanja o vladanju učenika. U radu okruglog stola je učestvovalo 47 nastavnika razredne i predmetne nastave, stručnih saradnika, direktora, predstavnika UNICEF-a i NVO Roditelji i savjetnika Zavoda.

Analizirana su jednogodišnja iskustva i izazovi nastavnika i škola u praćenju vladanja učenika, odnosno njihovih socijalnih i emocionalnih vještina. Takođe, pažnja je posvećena i uočavanju daljih potreba nastavnika u cilju unapređivanja njihovog rada u ovoj oblasti, u saradnji sa Zavodom. Akcentirana je važnost praćenja vladanja učenika i objektivnog registrovanja zapažanja, a zatim i razmjene informacija sa roditeljima. Sve to podrazumijeva i kontinuirane aktivnosti škole i sistema da se sveobuhvatan razvoj djece stalno prati i unapređuje. Stoga je i jedan od zaključaka da je ubuduće neophodno efektivnije koristiti podatke iz praćenja.

Okrugli sto su vodili Radoje Novović, načelnik Odsjeka za istraživanje i razvoj obrazovnog sistema, Anđa Backović, savjetnica i koordinatorka programa „Moje vrijednosti i vrline“, i Zorica Minić, diplomirani psiholog.

Sve osnovne škole će uskoro biti upoznate sa zaključcima i prijedlozima daljih aktivnosti u ovoj oblasti rada.