Manja slova Veća slova RSS

Zakon o slobodi vjeroispovijesti

>

Druga dodjela nagrade Zelena zastava i sertifikata o sticanju statusa međunarodne Eko-škole

Druga dodjela nagrade Zelena zastava i sertifikata o sticanju statusa međunarodne Eko-škole
Datum objave: 20.09.2019 13:00 | Autor: Zavod za skolstvo

Ispis Štampaj stranicu


Druga dodjela nagrade Zelena zastava i sertifikata o sticanju statusa međunarodne Eko-škole održana je na Dan ekološke države Crne Gore, 20. septembar, u Gimnaziji „Slobodan Škerović“. Skup je otvorio g-din Veljko Tomić, generalni direktor Direktorata za opšte srednje obrazovanje, stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih u Ministarstvu prosvjete Crne Gore. Prisutne su potom pozdravili i g-din Vlatko Otašević, savjetnik za komunikacije u Sistemu Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori, g-din Rešad Sijarić, direktor Zavoda za školstvo i g-đa Zoja Bojanić, direktorica JU Gimnazija „Slobodan Škerović”.

“Obrazovanje za održivi razvoj, a samim tim i implementacija ciljeva održivog razvoja, predstavlja dugoročni koncept u našem obrazovanju i jedan od prioriteta Zavoda za školstvo koji ulaže značajne napore za ostvarivanje ciljeva Razvojne agende 2030. Sprovođenje međunarodnog programa Eko-škole doprinosi unapređivanju kvaliteta nastave i učenja na polju obrazovanja za održivi razvoj, podstiče mlade na aktivno uključivanje i brigu o svom okruženju, predstavlja izazov učenicima da se uključe u rješavanje problema životne sredine na nivou na kojem mogu da vide opipljive rezultate, te kod njih razvija osjećaj odgovornosti, kako u svakodnevnom, tako i u životu škole” naglašava u svom uvodnom obraćanju Rešad Sijarić, direktor Zavoda za školstvo, i dodaje: „Program Eko-škole se u Crnoj Gori sprovodi od 2016. godine i do sada je u njega uključeno 60 obrazovno-vaspitnih ustanova od čega je njih 24, nakon sprovođenja svih predviđenih aktivnosti, dobilo nagradu Zelena zastava i sertifikat o statusu međunarodne Eko-škole. Dodjela nagrade Zelena zastava je ove godine realizovana u saradnji sa Gimnazijom „Slobodan Škerović“, što predstavlja rezultat naše dugododišnje saradnje na unapređivanju obrazovanja za održivi razvoj. Iskreno se zahvaljujem direktorici, kolektivu i učenicima na naporima koje su uložili na unapređivanju implementacije ciljeva održivog razvoja i nadam se da ćemo istrajati i ojačati našu saradnju na ovom polju u narednom periodu.“

„Na poziv za dodjelu sertifikata o sticanju statusa međunarodne Eko-škole se ove godine prijavilo 10 ustanova. Sve one su prošlo kroz proces akreditacije tokom maja i juna. Akreditovanje ustanova su sproveli timovi sastavljeni od članova Nacionalnog odbora za implementaciju programa Eko-škole (predstavnici Zavoda za školstvo, Ministarstva prosvjete, Ministarstva održivog razvoja i turizma, Centra za stručno obrazovanje, ECOM-a i UNDP-a)”, pojasnila je Nevena Čabrilo iz Zavoda za školstvo, nacionalna koordinatorka programa Eko-škole u Crnoj Gori.

Status međunarodne Eko-škole se stiče kroz nekoliko faza: prijavljivanje za učešće u programu Eko-škole, izradu i sprovođenje programa Eko-škole, prijavljivanje za dobijanje statusa međunarodne Eko-škole. Stečeni status međunarodne Eko-škole se obnavlja svake druge godine.

Zavod za školstvo je do sada objavio tri poziva za prijavljivanje za učešće u programu, 2016, 2017. i 2018. godine, na koja se prijavilo 60 obrazovno-vaspitnih ustanova. Ustanove, nakon prijavljivanja, od Nacionalnog koordinatora i Nacionalnog odbora za implementaciju programa dobijaju potrebna uputstva o sprovođenju programa, stručnu podršku u vidu savjetovanja, seminara, didaktičkog materijala.

Nagradu Zelena zastava i sertifikat o stečenom statusu međunarodne Eko-škole ovom prilikom su dobile sljedeće obrazovno-vaspitne ustanove:
1. JPU „Naša radost, Herceg Novi

2. JPU „Eko bajka“, Pljevlja
3. JU OŠ „Božidar Vuković Podgoričanin“, Podorica
4. JU OŠ „Mirko Srzentić“, Budva

5. JU OŠ „Dušan Obradović“, Žabljak
6. JU Gimnazija „Slobodan Škerović“, Podgorica
7. SMŠ „Ivan Goran Kovačić“, Herceg Novi

Priznanje za izuzetno postignuće u sprovođenju programa Eko-škole, koje se dodjeljuje za izuzetan doprinos sprovođenju programa Eko-škole i pokazanu posvećenost održivom razvoju i upravljanju, kroz stalno poboljšanje po pitanjima životne sredine u samoj školi i njenoj široj okolini, ove godine su dobile dvije vaspitno-obrazovne institucije JPU “Eko bajka”, Pljevlja i JU OŠ „Božidar Vuković Podgoričanin“, Podgorica.

Zavod za školstvo je ove godine po prvi put dodijelio specijalno priznanje pojedincu za doprinos u sprovođenju programa Eko-škole. Priznanje su dobile učenice JU OŠ „Mirko Srzentić“ Petrovac, Vasilisa Kasalica (VI razred) i Maša Kasalica (VII razred).

Zavod za skolstvo

Zavod za skolstvoZavod za skolstvo

Zavod za školstvo zahvaljuje svim ustanovama koje su prepoznale važnost koju ima posvećenost ostvarivanju ciljeva održivog razvoja kroz sprovođenje programa Eko-škole. Nadamo se da će se u sprovođenje ovog programa uključivati sve veći broj obrazovno-vaspitnih ustanova u Crnoj Gori.

Međunarodni program Fondacije za obrazovanje o životnoj sredini Eko-škola, sprovodi se u obrazovno-vaspitnim institucijama u 68 zemalja svijeta. Fondacija za obrazovanje o životnoj sredini (FEE) je neprofitna nevladina organizacija sa sjedištem u Kopenhagenu (Danska), koja promoviše obrazovanje za održivi razvoj kroz 5 programa obrazovanja o životnoj sredini: Eko-škole, Učenje o šumama, Mladi reporteri za životnu sredinu, Plava zastava i Zeleni ključ.
Zavod za školstvo je 2016. godine postao pridruženi član Fondacije za obrazovanje o životnoj sredini (FEE), na osnovu sporazuma o saradnji koji je potpisan između Fondacije, Zavoda za školstvo Crne Gore i Udruženja za ekološki konsalting u Crnoj Gori (ECOM. Pridruženo članstvo omogućilo je Zavodu za školstvo Crne Gore da program Eko-škole implementira i vodi u Crnoj Gori.