Manja slova Veća slova RSS
>

Poziv srednjoškolcima i studentima: 13. konferencija Modela ujedinjenih naroda u Mostaru

Poziv srednjoškolcima i studentima: 13. konferencija Modela ujedinjenih naroda u Mostaru
Datum objave: 28.01.2019 12:52 | Autor: Zavod za skolstvo

Ispis Štampaj stranicu


Sekretarijat MostarMUN 2019 najavljuje 13. konferenciju Modela ujedinjenih naroda u Mostaru (MUNiM 2019). Konferencija će se održati od 20. do 24. marta 2019. godine i po prvi put objediniti konferencije ove vrste koje organizuju Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru (UWC Mostar) i Univerzitet u Mostaru.

Ovogodišnja konferencija će okupiti preko 300 učesnika iz 70 zemalja svijeta, studente i srednjoškolce iz svijeta i regiona.

Tokom pet dana, srednjoškolci i studenti će kroz rad u MUN odborima i vijećima – Vijeće bezbjednosti, Vijeće za okolinu, EU Komisija, Komisija za društvena i humanitarna pitanja i Komisija za razoružanje raspravljati o nizu aktuelnih svjetskih tema i pitanja. Srednjoškolci i studenti će raditi zajedno sa ciljem da se podstakne na saradnji zasnovana i ka rješenju orijentisana rasprava o širokom spektru globalno i lokalno relevantnih pitanja. Poseban fokus ovogodišnje konferencije je Trgovina lakim i malokalibarskim naoružanjem na Balkanu (SALW Trafficking). Učesnici će se baviti pitanjima i problemima koja ova trgovina stvara u raznim sektorima društva.

MUN konferencija je najveća konferencija za mlade ove vrste. Osim uticaja na svijest o globalnim pitanjima i razvijanja vještina javnog nastupa, konferencija zbližava mlade ljude iz različitih dijelova Balkana, te daje svim učesnicima priliku da sruše stereotipe i ostvare otvorena međuetnička prijateljstva.

Glavni cilj ovogodišnje Konferencije je da se poveća učešće učenika i studenata iz regiona Balkana i podstakne intelektualni dijalog koji prevazilazi etničke granice. Zato je i pokrenut program stipendiranja za učenike i studente iz zemalja Zapadnog Balkana koji pohađaju javne institucije obrazovanja. Ovaj program ima za cilj da smanji potencijalne finansijske poteškoće koje bi učešće na Mostar MUN 2019 moglo predstavljati učenicima i studentima. Nudeći ograničenu količinu paketa finansijske pomoći, organizator želi da pokrije troškove učešća na konferenciji: hrana, smještaj i kotizacija. U određenim slučajevima, organizator će pokriti i troškove puta.

Aplikaciju za finansijsku pomoć i više informacija o Konferenciji možete naći na sajtu www.mostarmun.com  

Poziv organizatora srednjim školama i univerzitetima možete preuzeti ovdje.