Manja slova Veća slova RSS
>

Prve Zelene zastave i status međunarodne Eko-škole za 17 obrazovno-vaspitnih ustanova

Prve Zelene zastave i status međunarodne Eko-škole za 17 obrazovno-vaspitnih ustanova
Datum objave: 21.09.2018 12:22 | Autor: Zavod za skolstvo

Ispis Štampaj stranicu


Zavod za školstvo je juče, na Dan ekološke države Crne Gore, u Eko zgradi UN-a u Podgorici, u saradnji sa Sistemom Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori upriličio Prvu dodjelu nagrade Zelena zastava i sertifikata o sticanju statusa međunarodne Eko-škole. Skup je otvorio g-din Aleksandar Mitrović, državni sekretar u Ministarstvu prosvjete Crne Gore, a prisutnima su se u uvodnici obratili i g-đa Fiona Mekluni, koordinatorka Sistema UN-a u Crnoj Gori i g-din Rešad Sijarić, direktor Zavoda za školstvo. 

Nacionalni operater Međunarodnog programa Fondacije za obrazovanje o životnoj sredini „Eko-škole“ u Crnoj Gori je Zavod za školstvo, koji ovaj program implementira i vodi od 2016. godine.

Na ovogodišnji poziv Zavoda za školstvo za dodjelu nagrade Zelena zastava i sticanje statusa međunarodne Eko-škole prijavilo se 17 obrazovno-vaspitnih ustanova koje program sprovode od septembra 2016. godine. Sve prijavljene ustanove su prošle kroz proces akreditacije tokom maja i juna 2018. godine. Akreditovanje ustanova su sproveli timovi sastavljeni od članova Nacionalnog odbora za implementaciju programa Eko-škole (predstavnici Zavoda za školstvo, Ministarstva prosvjete, Ministarstva održivog razvoja i turizma, Centra za stručno obrazovanje, ECOM-a i UNDP-a).

Nagradu Zelena zastava i sertifikat o stečenom statusu međunarodne Eko-škole uručio je direktor Zavoda za školstvo predstavnicima sljedećih obrazovno-vaspitnih ustanova:
1. JU Gimnazija „Tanasije Pejatović", Pljevlja
2. JU OŠ „Orjenski bataljon“, Bijela
3. JU OŠ „Sutjeska“, Podgorica
4. JU OŠ „Pavle Rovinski“, Podgorica
5. JU Srednja mješovita škola „17. septembar“, Žabljak
6. JU OŠ ,,Vladimir Nazor", Podgorica
7. JU OŠ „Srbija“, Bar
8. JPU „Đina Vrbica“ Podgorica (vaspitne jedinice „Zvjezdani vrt“, „Mogli“, „Poletarac“, „Leptirić“, „Đina Vrbica“, „Mali princ“)
9. JU OŠ „18. oktobar“, Bioče
10. JU OŠ „Radomir Mitrović“, Berane
11. JU Srednja stručna škola ,,Spasoje Raspopović" Podgorica
12. JU OŠ „Radoje Čizmović“, Nikšić
13. JU Obrazovni centar, Plužine
14. JU Gimnazija, Cetinje
15. JU Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola, Nikšić
16. JU OŠ „Druga osnovna škola“, Budva
17. JU OŠ „Luka Simonović“, Nikšić

Priznanje za izuzetno postignuće u sprovođenju programa Eko-škole, koje se dodjeljuje za izuzetan doprinos sprovođenju programa Eko-škole i pokazanu posvećenost održivom razvoju i upravljanju, kroz stalno poboljšanje po pitanjima životne sredine u samoj školi i njenoj široj okolini, ove godine je dobila JU OŠ “Radoje Čizmović”, Nikšić.