Manja slova Veća slova RSS
>

NAJAVA: Dodjela nagrade Zelena zastava i sertifikata o sticanju statusa međunarodne Eko-škole

NAJAVA: Dodjela nagrade Zelena zastava i sertifikata o sticanju statusa međunarodne Eko-škole
Datum objave: 19.09.2018 11:41 | Autor: Zavod za skolstvo

Ispis Štampaj stranicu


Zavod za školstvo u saradnji sa Sistemom Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori organizuje dodjelu nagrade Zelena zastava i sertifikata o sticanju statusa međunarodne Eko-škole koja će biti upriličena na Dan ekološke države Crne Gore, 20. septembar, u Eko zgradi UN-a u Podgorici. Planirani događaj će početi u 10:00 uvodnim obraćanjem g-dina Aleksandra Mitrovića, državnog sekretara u Ministarstvu prosvjete Crne Gore, g-đe Fione Mekluni, koordinatorke Sistema UN-a u Crnoj Gori i g-dina Rešada Sijarića, direktora Zavoda za školstvo.

“Obrazovanje za održivi razvoj, a samim tim i implementacija ciljeva održivog razvoja, predstavlja dugoročni koncept i jedan od prioriteta Zavoda za školstvo koji ulaže značajne napore za ostvarivanje Razvojne agende 2030. U cilju unapređivanja obrazovanja za održivi razvoj Zavod za školstvo je pokrenuo veliki broj aktivnosti koje se kontinuirano odvijaju zadnjih 10 godina. Nemjerljiv doprinos našim naporima na ovom polju prestavlja sprovođenje međunarodnog programa Eko-škole” naglašava u svom uvodnom obraćanju Rešad Sijarić, direktor Zavoda za školstvo, i dodaje: „Ove godine po prvi put dodjeljujemo nagradu Zelena zastava institucijama koje su se prijavile za sprovođenje programa i uspješno realizovale sve programom predviđene aktivnosti. Na ovogodišnji poziv Zavoda za školstvo za dodjelu nagrade Zelena zastava i sticanje statusa međunarodne Eko-škole prijavilo se 17 obrazovno-vaspitnih ustanova koje program sprovode od septembra 2016. godine“.

„Svih 17 prijavljenih ustanova prošlo je kroz proces akreditacije tokom maja i juna. Akreditovanje ustanova su sproveli timovi sastavljeni od članova Nacionalnog odbora za implementaciju programa Eko-škole (predstavnici Zavoda za školstvo, Ministarstva prosvjete, Ministarstva održivog razvoja i turizma, Centra za stručno obrazovanje, ECOM-a i UNDP-a)”, pojašnjava Nevena Čabrilo iz Zavoda za školstvo, koordinatorka programa Eko-škole u Crnoj Gori.

Status međunarodne Eko-škole se stiče kroz nekoliko faza: prijavljivanje za učešće u programu Eko-škole, izradu i sprovođenje programa Eko-škole, prijavljivanje za dobijanje statusa međunarodne Eko-škole. Stečeni status međunarodne Eko-škole se obnavlja svake druge godine.

Na dva poziva za prijavljivanje za učešće u programu, koja je Zavod za školstvo objavio 2016. i 2017. godine, prijavila se 51 obrazovno-vaspitna ustanova. Prijavljene ustanove su od Nacionalnog koordinatora i Nacionalnog odbora za implementaciju programa dobile potrebna uputstva o sprovođenju programa, stručnu podršku u vidu savjetovanja, seminara, didaktičkog materijala.

Nagradu Zelena zastava i sertifikat o stečenom statusu međunarodne Eko-škole ovom prilikom dobiće sljedeće obrazovno-vaspitne ustanove:
1. JU Gimnazija "Tanasije Pejatović", Pljevlja
2. JU OŠ „Orjenski bataljon“, Bijela
3. JU OŠ „Sutjeska“, Podgorica
4. JU OŠ „Pavle Rovinski“, Podgorica
5. JU Srednja mješovita škola „17. septembar“, Žabljak
6. JU OŠ ,,Vladimir Nazor", Podgorica
7. JU OŠ „Srbija“, Bar
8. JPU „Đina Vrbica“ Podgorica (vaspitne jedinice „Zvjezdani vrt“, „Mogli“, „Poletarac“, „Leptirić“, „Đina Vrbica“, „Mali princ“)
9. JU OŠ „18. oktobar“, Bioče
10. JU OŠ „Radomir Mitrović“, Berane
11. JU Srednja stručna škola ,,Spasoje Raspopović" Podgorica
12. JU OŠ „Radoje Čizmović“, Nikšić
13. JU Obrazovni centar, Plužine
14. JU Gimnazija, Cetinje
15. JU Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola, Nikšić
16. JU OŠ „Druga osnovna škola“, Budva
17. JU OŠ „Luka Simonović“, Nikšić

Priznanje za izuzetno postignuće u sprovođenju programa Eko-škole, koje se dodjeljuje za izuzetan doprinos sprovođenju programa Eko-škole i pokazanu posvećenost održivom razvoju i upravljanju, kroz stalno poboljšanje po pitanjima životne sredine u samoj školi i njenoj široj okolini, ove godine dobija JU OŠ “Radoje Čizmović”, Nikšić.

Međunarodni program Fondacije za obrazovanje o životnoj sredini Eko-škola, sprovodi se u obrazovno-vaspitnim institucijama u 74 zemlje svijeta. Fondacija za obrazovanje o životnoj sredini (FEE) je neprofitna nevladina organizacija sa sjedištem u Kopenhagenu (Danska), koja promoviše obrazovanje za održivi razvoj kroz 5 programa obrazovanja o životnoj sredini: Eko-škole, Učenje o šumama, Mladi reporteri za životnu sredinu, Plava zastava i Zeleni ključ.

Zavod za školstvo je 2016. godine postao pridruženi član Fondacije za obrazovanje o životnoj sredini (FEE), na osnovu sporazuma o saradnji koji je potpisan između Fondacije, Zavoda za školstvo Crne Gore i Udruženja za ekološki konsalting u Crnoj Gori (ECOM. Pridruženo članstvo omogućilo je Zavodu za školstvo Crne Gore da program Eko-škole implementira i vodi u Crnoj Gori.

Zavod za školstvo zahvaljuje svim ustanovama koje su prepoznale važnost koju ima posvećenost ostvarivanju ciljeva održivog razvoja kroz sprovođenje programa Eko-škole. Nadamo se da će se u sprovođenje ovog programa uključivati sve veći broj obrazovno-vaspitnih ustanova u Crnoj Gori.