Manja slova Veća slova RSS
>

Savjet Evrope - Otvoren poziv za predlaganje projekata

Savjet Evrope - Otvoren poziv za predlaganje projekata
Datum objave: 29.12.2017 10:47 | Autor: zavod za skolstvo

Ispis Štampaj stranicu


Evropska unija i Savjet Evrope su raspisali poziv za predlaganje projekata pod nazivom „Demokratska i inkluzivna kultura u školama“ (DISCO).
Evropski partneri će podržati projekte koji doprinose izgradnji demokratskih i inkluzivnih društava i koji pomažu razvoj kulture demokratije kroz promovisanje obrazovanja za demokratsko građanstvo i obrazovanja o ljudskim pravima u državama potpisnicama Evropske kulturne konvencije.

Poziv obuhvata dva tematska prioriteta:

Tematski prioritet 1: Digitalno građansko obrazovanje u vezi sa implementacijom Okvira kompetencija za demokratsku kulturu Savjeta Evrope i njegovih vodećih dokumenata.

Države učesnice u projektu treba da podrže nastavnike u nastavi i testiranju kompetencija za digitalno građanstvo u cilju razvijanja demokratskih vrijednosti i osnovnih prava, nediskriminacije i aktivnog građanstva. Školski sistemi u ovim državama će olakšati sticanje navedenih kompetencija na osnovu Okvira kompetencija Savjeta Evrope za demokratsku kulturu.

Tematski prioritet 2: Izgradnja demokratske i inkluzivne školske kulture uključivanjem kompletnog okruženja za učenje.

Države učesnice treba da razviju mehanizme za podsticanje inkluzije i osećaj pripadnosti škole lokalnoj zajednici za grupe koje se suočavaju sa visokim rizikom od isključenja: migranti, izbjeglice, manjine i druge ugrožene grupe. Odabranim projektima će se ostvarati uslovi za izgradnju takvog okruženja za učenje koje će se zasnivati na sveobuhvatnom školskom pristupu.

Poziv je otvoren do 12. februara 2018. godine.

Detaljnije o pozivu možete pogledati ovdje:

Poziv za predlog projekata

Aneks I

Aneks II

Aneks III

Aneks IV

Aneks V