Manja slova Veća slova RSS
>

Posjeta OŠ „Radoje Čizmović“ u Nikšiću i upoznavanje sa procesom ekoremedijacija

Posjeta OŠ „Radoje Čizmović“ u Nikšiću i upoznavanje sa procesom ekoremedijacija
Datum objave: 14.11.2017 14:21 | Autor: zavod za skolstvo

Ispis Štampaj stranicu


U ponedjeljak, 13. novembra, predstavnici obrazovnih ustanova koji učestvuju u ASPnet projektu o klimatskim promjenama posjetili su OŠ „Radoje Čizmović“ u Ozrinićima. Cilj posjete je bilo upoznavanje sa procesom ekoremedijacija kao načinom zaštite i obnavljanja prirodne sredine upotrebom biljnih kultura, na konkretnom primjeru ekoremedijacionog poligona izgrađenog u okviru škole.

Goste su, na samom početku, pozdravili direktor škole Rade Krivokapić i direktor Zavoda za školstvo Rešad Sijarić.

Prezentaciju o ekoremedijacijama, vrstama i načinima zaštite prirode ekoremedijacijom, primjerima iz Crne Gore i drugih zemalja; kako je izgrađen poligon u školi, kao i mogućnostima uključivanja obrazovnih ciljeva i mjera ekoremedijacija u nastavu i učenje, održala je Nevena Čabrilo, nacionalna koordinatorka za obrazovanje za održivi razvoj u Zavodu za školstvo.

Nastavnica biologije i koordinatorka za projekat Ismeta Fatić, održala je zajedno sa učenicima prezentaciju i ogledni čas o značaju očuvanja i prečišćavanja vode kao ključnog resursa neophodnog za život. Prisutnima je, kroz simulaciju, pojašnjen način funkcionisanja malog oglednog poligona koji postoji u školi. Eksperimentima su prikazani načini zagađivanja vodenih resursa, zaštite i prečišćavanja i konkretne aktivnosti koje se sprovode na poligonu.

 
Prezentacijama i oglednom času su prisustvovali učenici i nastavnici osnovnih škola i srednjih škola: OŠ „Pavle Rovinski“ i OŠ „Sutjeska“ iz Podgorice, OŠ „Dušan Korać“ iz Bijelog Polja, Gimnazija „Tanasije Pejatović“ iz Pljevalja, SMŠ „17. septembar“ iz Žabljaka, SMŠ „Bratstvo jedinstvo“ iz Ulcinja, SEŠ „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice, zatim predstavnici vrtića „Naša radost“ iz Herceg Novog i studenti i profesori Odsjeka za geografiju Filozofskog fakulteta iz Nikšića, kao i predstavnici Zavoda za školstvo i Ministarstva prosvjete. Ova posjeta je bila prije svega namijenjena članovima školskih akcionih timova i eko-odbora za klimatske promjene i zaštitu životne sredine u obrazovnim ustanovama.

Školski ogledni poligon za prečišćavanje otpadnih voda je izgrađen 2013. godine u okviru projekta Zavoda za školstvo, Ministarstva održivog razvoja i turizma i firme LIMNOS za primijenjenu ekologiju iz Ljubljane i Programa međunarodne razvojne saradnje između Republike Slovenije i Crne Gore.

Posjeta je organizovana u okviru međunarodnog projekta UNESCO mreže pridruženih škola za unapređenje klimatskih akcija kroz sveobuhvatni institucionalni pristup.

Prezentaciju ekoremedijacije možete preuzeti ovdje.