Manja slova Veća slova RSS
>

Završena savjetovanja Zavoda za školstvo o implementaciji reformskih rješenja u osnovnoj školi

Završena savjetovanja Zavoda za školstvo o implementaciji reformskih rješenja u osnovnoj školi
Datum objave: 25.08.2017 14:38 | Autor: Zavod za skolstvo

Ispis Štampaj stranicu


Zavod za školstvo je tokom ove sedmice realizovao planirana savjetovanja o implementaciji reformskih rješenja u osnovnoj školi. Savjetovanja su bila predviđena za direktore, pomoćnike direktora, pedagoge i predsjednike stručnih aktiva razredne nastave i sve nastavnike koji predaju predmete koji su najviše izmijenjeni (Biologija, Geografija, Informatika i Hemija).

Prvo savjetovanje održano je u Budvi, za 32 osnovne škole iz Bara, Ulcinja, Cetinja, Budve, Tivta, Kotora i Herceg Novog. Dvije edukacije su održane u Bijelom Polju za čitav sjever Crne Gore (za 67 osnovnih škola), za Podgoricu i Danilovgrad savjetovanje je održano u Podgorici za 33 osnovne škole, a za 30 osnovnih škola iz Nikšića, Šavnika i Žabljaka savjetovanje je realizovano u Nikšiću. Reformska rješenja stručnoj javnosti predstavili su predstavnici Zavoda za školstvo, Zavoda za udžbenike i Ministarstva prosvjete. Savjetovanja su osmišljena da se pomogne školama da na najracionalniji način implementiraju nove nastavne programe, da razumiju novu metodologiju predmetnih programa zasnovanih na ishodima, da mogu da planiraju (godišnje i neposredno) realizaciju predmetnih programa s obzirom na izmijenjene okolnosti, da se postojeća pedagoška dokumentacija iskoristi za njeno vođenje uvažavajući novonastale okolnosti i da se ponude najcjelishodnija rješenja za prelaze u pojedinim predmetnim programima koji su doživjeli najviše promjena a koje izazivaju nedoumice kod nastavnika u pogledu njihove realizacije.

Na savjetovanjima je pojašnjeno i koji će udžbenici biti korišćeni tokom predstojeće školske godine. Realizovana savjetovanja su protekla u prijatnoj i konstruktivnoj atmosferi i po ocjenama prisutnih ispunila očekivanja u pogledu otklanjanja nedoumica u vezi sa implementacijom novina u narednoj školskoj godini. Nastavnici najviše nedoumica imaju oko privremenih planova za predmetne programe koji su pretrpjeli najviše izmjena, ali će Zavod za školstvo i nakon savjetovanja u tom dijelu nastaviti da kontinuirano daje podršku školama i stručnim aktivima.